Menu
Gildia Pióra na Patronite

Chrześcijanin niepraktykujący

Dlaczego żyjąc w niewierze, wierzysz
że nie wierząc, życie za karę oddałeś?
Dlaczego, gdy Boga wybierzesz
nie wiesz nawet co wybrałeś?
Dlaczego odrzucając siłę Pana
Nic Ci się nigdy nie stało?
Dlaczego modląc się wieczorem i z rana
Wydaje Ci się, że coś Ci to dało?
Dlaczego pobierasz sakramenty
skoro pobierasz nie ze swojej chęci?
Dlaczego boisz się niewiary przynęty
a strach kumuluje się w Twojej pamięci?
Dlaczego, na Religii nie biorąc udziału
siedzisz i wysłuchujesz kapłana?
Dlaczego liczysz do dzwonka pomału,
ale siedzisz dalej by średnia była Ci dana?
Dlaczego cieszysz się jak szalony,
gdy ktoś burzy tę lekcję teoriami
Dlaczego w Piśmie zanurzasz swe szpony,
by samemu podburzyć wariantami?
Dlaczego w bólu i udręce
błagasz o pomoc widmo nieznane?
Dlaczego kłaniasz się mu w podzięce,
gdy Twe prośby niby wysłuchane?
Dlaczego, gdy o nic nie prosisz i błagasz
los kieruje się swoimi ścieżkami
Dlaczego nie weźmiesz na siebie własny bagaż
i czemu nie pokierujesz swoimi losami?

6198 wyświetleń
72 teksty
2 obserwujących
  • awatar

    9 August 2010, 19:11

    Gdyby pytania były ponumerowane, byłoby mi łatwiej poszukać odpowiedzi autora chociażby na jedno z 14 pytań - dlaczego nie 10 ?, nie rozumiem, uznaję zgodność z dekalogiem, inaczej się gubię. pozdrawiam.