Menu
Gildia Pióra na Patronite

We śnie płynąc do świtu

Teksty z obrazami - We śnie płynąc do świtu - exsilentio
We śnie płynąc do świtu - exsilentio

Dlaczego tak jest, że ogień parzy,
Lecz nie aż tak, jak pali słowo?
Dlaczego zawsze do marzeń
Doczepia się przyszłość prozą?
Noc jest aksamitną pościelą,
W której nie śpimy oboje,
Aż o brzask się nie zmielą
Gwiazdowych świateł stroje.
A kiedy deszczem igieł
Słowa skrzą gniewnie wokół,
Łzą wspominając na szybie,
Jak płonął świat w oku,
Staję naprzeciw, a jednak przy,
I staram się nie umrzeć cały,
Ratując to wszystko z mgły,
Co nam zmęczone chwile dały.
W końcu noc bez złości
Kładzie nam miłość na oczy,
lek przeciw bezsenności.
Choć lekko się nie toczy,
To z Tobą, ukochana,
Warto w hamaku spędzić
Noc czasu aż do nieskończonego rana,
Wolni ze sobą, mimo, że na chwil uwięzi.

Quid Quidem

41 998 wyświetleń
581 tekstów
6 obserwujących
  • I.Anna

    11 October 2021, 15:25

    Cóż można napisać pod tak szeptanymi słowy...
    Kiedy w kropelce zachwytu myśl wylatuje z głowy...
    Bo słowem namalowane nocy westchnienie całe
    I rękę lekko wyciagasz by uszczknąć kawałki małe...

    Piękne
    Pozdrawiam serdecznie...

  • Eneida

    11 October 2021, 08:17

    Piękne!