Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jarema Wiśniowiecki

Dla niego byli tylko podłymi buntownikami
A zbójów wbijało się na pal
Czy można uznać państwowość zbiegów
Wiśniowiecki to dzidzictwo - kara okrutna za nieposłuszeństwo.
Tak trzeba rozmawiać z nieposłusznymi Rzeczypospolitej

Sowicie nagradzał wiernych Świętej Polonii
Pan na Ukrainie jakiego Ojczyzna już nie miała
Trzeba wiedzieć o kim pisze
Wielki wielki wieszcz Sienkiewicz

Duma szlachty Ojciec Ukraińskich Kresów
Kochany przez Polaków i Żydów
Szerzyciel edukacji i gospodarki

A buntownicy, to tylko hultajstwo.

297 598 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!