Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dialog lata z jesienią

Dialog lata z jesienią

zrodzone w sercu
wyznanie
zapisałam na białej kartce
złożę w darze
ukochanej Ojczyźnie
cóż mogę więcej
to dialog
lata z jesienią
demokratyczny i prawdziwy
kolorem liści zapisane poetyczne słowa
co idą razem bez kłótni do idei
POEZJI
nie dzielą na:
My i Oni
czy Oni to te liście ładne?
Czy brzydkie?
Nie stawiają sobie pod nogi
przeszkód
bo po co poezji frazesy pełne patosu
i metafory które strofę osłabiają?
Liście złociste dukaty nie mówią do siebie
… puknijcie się w głowy
chcą wspólnie cieszyć się piękną polską ziemią
na którą cichym głosem spadają
ziemię od 100 lat wolną
co roku idzie po niej barwny marsz
lekki
niepodzielony
cenny

Janina Malicka
2 września 2018

4296 wyświetleń
28 tekstów
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!