Menu
Gildia Pióra na Patronite

wiersz do dziecka

ponieważ zasypiałeś we mnie
wycofałam się cicho
do opuszków palców

by nie zbudziło cię bicie mojego serca
wkładałam je do drobnych piersi
rzeczy niewielkich
jak tykające małe zegarki
rytmicznie upadająca kropla wody
regularne kroki listonosza
cyklicznie przewracana strona w książce

hałaśliwą uporczywość świata
odprawiałam na progu ciała
wypuszczając mu na do widzenia
w poprzek drogi wszystkie czarne koty
jakie przysiadły mi na rzęsach

gdy się urodziłeś
zaplątałam ci we włosy
pytanie o swoje serce
byś znajdował je
w zegarkach książkach
kropli spływającej po policzku

28 855 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • 23 February 2019, 20:36

    Nie mam pojęcia dlaczego komentarz się nie pojawił. :D
    A co chciałam powiedzieć? To już nie pamiętam. :D

  • 22 February 2019, 01:20

    Mi się podoba, ale Kaś zmilczała, więc tylko powiem
    Dobranoc. :))

  • 21 February 2019, 21:51