Menu
Gildia Pióra na Patronite

...::gniewni::...

Dawniej oznaką wrogości
Był na głowę zaciągnięty kaptur.
W jego cieniu bandycka twarz
Mogła śmiało wyjść na ulicę.

Dziś kaptur nie wystarcza,
Bo oto starsze panie
Przywdziewają specyficzne nakrycie głowy,
By wyróżniać się z tłumu.

Dziergają go późną porą
Przy nadajniku fal z Torunia.
Z tak zaszczepioną wrogością
Jak Ułani mkną przez życie.

Wiadomo, że dresy siedzą na ławce
Tak one zajmują pierwsze ławki...
...w kościołach.
Jakiś problem, synek ?

Spróbuj tylko odpyskować
To dostaniesz Brewiarzem
Tudzież parasolem po głowie
I to w słoneczny dzień.

Co chwila urządzają pielgrzymki
Na pobliskie targowisko.
Tu dostają siły, jak Pudzian
I łokciami udeptują sobie ścieżkę.

Na blokowiskach nie ma już chłopaków,
Bo siedzą zaszczuci w piwnicach.
Za to na skwerkach jak wędrowni Cyganie,
Stoją babcie obładowane torbami.

Zagadaj, spytaj o drogę
To Cie zwyzywają od chuliganów.
Zanim zrobisz kupę w domu
One już wiedzą, czy na twardo, czy na rzadko.

Ostatnio głośno o nich się zrobiło, bo
Wraz ze swymi samcami, siwobrodymi
Urządzili sobie piknik
Pod Pałacem Prezydenckim.

Jedna z tych pań pomyliła słupki
I zamiast do rurki, przywiązała się do krzyża.
Dajcie mi gwoździ to zrobię im przedstawienie
Albo w ostateczności wiatrówkę...

21 109 wyświetleń
173 teksty
45 obserwujących
  • 18 August 2010, 12:43

    Eeee...
    A Ty śpisz snem sprawiedliwego.

    Nie podoba mi się.

  • awatar

    18 August 2010, 12:25

    jak co rano szukam wiersza do kawy, a tu bzdety niemrawe, poeta chce na ludzi gwoździ albo wiatrówkę, idź się wierszokleto bełta napij to ci przejdzie, pozdrawiam nieuprzejmie -