Menu
Gildia Pióra na Patronite

Daj Boże...

Daj Boże dożyć pięknej starości.
Być zdrową mieć sprawność w dłoniach.
Pozwól zachować trzeźwość umysłu
pod siwym włosem na skroniach.

Dodaj mi siły... bym pióro w dłoni
mogła utrzymać do końca.
Nim ciemnym suknem swego okrycia
śmierć mnie pozbawi już słońca.

Gdybyś dał wszystko oprócz wzroku
cóż mi po barwach świata?
Jakże bym mogła zostawiać w wersach
kolor... odcienie lata?

Albo to... listków barwy jesienne
lub czerwień... jarzębiny.
Słomianożółte zboża skoszone
lub biel... odcienie zimy.

Drzewa odziane w śnieżne kożuchy
witraże na... szybach okiennych.
Jakże bym mogła i zieleń odtworzyć
w soczystych barwach wiosennych?

Prócz wzroku obdarz sprawnością słuchu
by słowa w wierszu jak... nuty.
Rozbrzmiewać chciały nie jak spod pióra
a... dyrygenckiej batuty.

55 167 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • szaszlyk

    23 January 2014, 22:10

    ojej nie wiem, czy mi jest zimno, czy ten wiersz tak na mnie wpłynął, ale przeszły mnie dreszcze - piękne..

  • misiek45

    14 October 2013, 18:50

    Piękne życzenia Agnieszko i oby tak było,świetny wiersz -pozdrawiam milutko na wieczór :)

  • 14 October 2013, 16:37

    Piękne.
    Pozdrawiam. :)

  • female cenobite

    14 October 2013, 14:52

    Niech pani Bóg to wszystko da.
    Pozdrawiam.

  • MartynaR

    14 October 2013, 14:03

    Uwielbiam Twoje wiersze :)
    tyle optymizmu i tyle wdzięczności.
    Piękne, piękne, piękne !
    Takie jak lubię ! :)

    Pozdrawiam :)

  • awatar

    14 October 2013, 13:34

    ładne
    a Homer był ślepy, jak imię wskazuje i pewnie głuchy, ale miał bajdy gromadzące tłum słuchaczy
    pozdr.

  • Karin2225

    14 October 2013, 13:01

    Amen. :) Piękne...