Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czym byłby świat?....

Czym byłby świat bez miłości?
Gdyby uczucia były oziębłe jak lód!
Czym byłby świat bez romantyczności?
Gdyby słowa i czyny były kłamstwem.

Czym byłby świat bez spontanu?
Jakby czyny i gesty były wyrachowane i wyuzdane.
Jaką wartość przedstawiałoby człowieczeństwo?
Tkwiąc w obłudzie, zdradzie i fałszu.

Jedno, drugiemu zatruwałoby codzienność.
Nie byłoby sensu odkrywać wspólnie uroków
wschodu i zachodu słońca, egipskie ciemności
panowały, by wieczne bez krzty ufności w oka mgnieniu.

Czym byłoby kochanie bez szacunku do siebie?
Gdyby nikt nie wierzył w prawdziwą miłość.
Czym byłby świat pogrążony w grzesznej rozpuście?
Gdyby zdrada grała pierwsze skrzypce w orkiestrze.

93 717 wyświetleń
899 tekstów
21 obserwujących
  • ODIUM

    18 December 2022, 10:58

    Tym, czym jest.

    • Victoria Angel

      18 December 2022, 20:05

      Bardzo dziękuję za uwagę i czytanie, oraz uznania. 🧡
      Bardzo dziękuję, że Jesteście ze mną. Życzę pomyślnego tygodnia do Świąt Bożego Narodzenia. 🧡

      od ODIUM