Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pościelowym leniom...

Czy widziałeś jak słońce się budzi?
Złotą tarczą się wznosi do góry
potem ziewa... rozciąga promienie
osiadając leniwie na... chmury.

Nawet kot co przy grządkach myszkował
stracił zapał ułożył się w trawie
przeciągając się doszedł do wniosku
potem myszką się chętnie... zabawię.

Przybiegł Burek ogonem pomerdał
kilka rundek i... kota obszczekał
ten go łapą... pazurkiem po mordce
ze skowytem już Burek uciekał.

Rozbawiło się słonko na dobre
czas już zrobić porządek na niebie
rozkładając promyczki jak... ręce
odsunęło biel chmurek od siebie.

Gdzie w tym wszystkim podziewam się ja?
Niedorzeczne zadaję pytania...
Jak te słonko też bujam w obłokach
nie wychodząc wciąż jeszcze z posłania.

Leń ogarnął jak widać i... mnie
i jak kotka w pościeli się zwijam .
Grafik dnia choć od wczoraj mam w głowie
to skutecznie go myślą... omijam.

Dziś... nie będę myślała o pracy.
Wolny dzień zrobię sobie i basta!
Gdy... już z rana z łózka nie wstaniesz
leń od razu jak bluszcz w Ciebie wrasta.

Widzisz więc... sam lepiej wybierz.
Być leniwym czy wstać z kogutami?
Czyż nie lepiej wyjść słońcu naprzeciw
póki lato jest wciąż jeszcze z nami?

Nie marnować czasu... w pościeli.
Wyjść do parku na ławce posiedzieć.
Niźli w czterech ścianach mieszkania
idź przyrodzie dzień dobry powiedzieć.

Złap energię i... zapał pod pachy.
Przytul Burka lub pobaw się z kotem.
A lenistwo? Co kusi do łóżka
te pozostaw sobie na... potem.

55 169 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • luterin

    6 September 2013, 19:25

    Chyba wydrukuję sobie ten wiersz i powieszę na ścianie !
    Przywłaszczam.
    :)

  • agniecha1383

    4 September 2013, 08:38

    Koguty były szybsze:):):) Dzień dobry Krysiu i każdemu kto przeczyta...
    Ja tez szybko zazwyczaj wstaję... myślę jednak ze to obowiązki nas tak wyszkoliły :)
    pozdrawiam cieplutko i równie przyjemnego dnia życzę:)

  • krysta

    4 September 2013, 07:49

    Dzień dobry Agnieszko...ja już od 06 na nogach...udało mi się :) Bardzo ładny wiersz :)
    Miłego dnia :)

  • agniecha1383

    4 September 2013, 00:40

    :) Wiem wiem Zbyszku że mnie czytasz i... ogromnie miło mi Cię gościć jak równie przyjemnie czytać:)Pozdrawiam:)

    Masz rację Aniu-Temu daje stad nagradza czasem mnie uśmiechem którym z chęcią się dzielę:)

  • agniecha1383

    4 September 2013, 00:23

    :) dziękuję:)Wraca moje optymistyczne i wesołe usposobienie:) mam nadzieję:)
    buziam na dobranoc:)

  • misiek45

    4 September 2013, 00:20

    Pięknie Agnieszko tak na wesoło choc raczej spac by się iśc zdało, ale jutro zawsze można wybrac coś dla siebie.. ,aż miło się czyta takie wiersze-dobrej nocki dla Ciebie na dobranoc:))