Menu
Gildia Pióra na Patronite

Niemo

Czy Ty widziałaś ukrytkiem, jak ktoś rysuje nowy świat?
Tworząc płaczące nieme ulice
Niemo żebrząc o życie prostsze
Ten strach przed niemą karą mnie kiedyś dotknie
Trzeba być niemym, a ja…
Wśród nich niemo tkwię
By nie dopadł mnie niemy kat
Niemo płaczę patrząc jak dostaję tyle samo, a jednak mniej
Wciąż bardziej niemo,
Tylko niemi sąsiedzi szepczą coś o Krzyku w Czerwcu ‘56
Nieme radio znów zagłuszone,
Podobno o węgierskim Krzyku nadawało
Niema kolejka wspomni o Krzyku Stoczniowców
Milcząc bezsilnością istnień
Szepczą niemo w pracy o Radomskim Krzyku
Niemo na zewnątrz, Krzycząc w środku:
Uciekaj stąd lub zacznij Krzyczeć!
Nieme centrum czeka na Krzyk
By poderwać niemy tłum
Krzykiem milczenie sprawić!
Za wolność naszą i waszą!
By zrozumieć jakie to jest ważne

2687 wyświetleń
41 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!