Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wiatr

Czy to życie
gaśnie tak z wolna
niezauważalnie jak świeca?
czy tylko moje marzenia więdną
i szarzeją

Przecież świecę można zdmuchnąć
nawet samemu, to takie proste
ale kto nie lubi tego śmiesznego ognika...

A może po to żyjemy
czekając aż ktoś brutalnie zgasi
w co się tak monotonnie wpatrujemy

Ja lubię świece
i znicze też lubię
czasem nawet po kilka zapalam
i wtedy przychodzi wiatr
jakby wróg
ale wiatr to tylko wiatr

Kiedyś go w polu szukałem
a ten dmuchał mi w oczy
nie znalazłem
bo on myślał, że chcę złapać
a ja chciałem tylko pokazać

Ale teraz to myślę
moją świecę może w końcu sam znajdzie

81 755 wyświetleń
826 tekstów
102 obserwujących
  • 6 August 2020, 18:40

    Miliony lat temu napisałem, tak wiele tracimy bezsensownie goniąc wiatr... A szczęście zakwita czasami pod nogami...
    Kiedyś wiatr każdego dogoni, ale po co mu ułatwiać zadanie? :)

    od scorpion, Naja, lameska
  • Starlight

    4 August 2020, 14:00

    no co za nieogarnięte chłopczysko z Ciebie...

  • fyrfle

    3 August 2020, 13:04

    Kiedy nie potrzebujemy marzeń, to po prostu jesteśmy szczęśliwi.

  • scorpion

    2 August 2020, 23:01

    Tak w sumie to wiatr podsyca płomień :P Ale świecę gasi. To chyba już temat na inny wiersz, Naju...

  • Naja

    2 August 2020, 22:58

    Nie należy czekać. Czas dla każdego jest inny.
    Myślę, że płomień należy podsycać, nie gasić :-)))

  • scorpion

    2 August 2020, 22:54

    Tylko ile trzeba czekać...

  • Naja

    2 August 2020, 22:53

    Nawet bez wiatru, każdy płomień kiedyś się wypali i zgaśnie...