Menu
Gildia Pióra na Patronite

Fantazje natury

czy to nie zbytnia hojność
a nawet rozrzutność natury?
bo po co drzewom liście w różnych
wzorach i barwach?
to w kształcie serca u lipy jest
wystarczająco ładnie!
po co je kroić w ząbki albo paski?
wycinać wielką rękę olbrzyma
na liściach kasztanowca
lub drobne krążki jak ziarna
bobu z liści akacji?
albo mienić srebrzystością
liście topoli
migotać drobiazgiem brzozy?
ozdabiać detalem brabanckiej
koronki listek głogu?
ciąć paseczki na siwiejącej głowie
wierzby opłakującej los
pochowanych w trawie świerszczy?
barwić niewymyślne liście buka
na kolor ciemnego burgunda?
i jeszcze ten żart natury
drobniutkie zielone perełki osiki
drżące na samą myśl o sobie?
jaki zamysł miała natura?
może chciała być źródłem
inspiracji człowieka?

18 853 wyświetlenia
159 tekstów
4 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!