Menu
Gildia Pióra na Patronite

Studnia babci:)

Czy pamiętasz studnię babci?
Dawniej okazała...
teraz w szczerym polu stoi
pusta i zbutwiała.

Kiedyś nabierając wody
prosto z wiadra piłaś
woda lodowata była
wiec się... przeziębiłaś.

I pamiętam z nią związane
różne opowieści
byłaś niecierpliwa szepcząc
niech się babcia streści.

Były i historie straszne
jak i... piękne baśnie
snuła nam cierpliwie
zanim... każda zaśnie.

Zabraniała nam jedynie
przeglądać się w wodzie.
Pochylać by dostrzec
różnice... w urodzie.

Teraz wiem dlaczego.
Każda z nas jest różna.
Ja... jak woda czysta
Ty jak wiadro próżna.

Nie tylko urodę
charakter dostrzegła.
Ot i cała nasza babcia
dobra lecz przebiegła.

Bo jak w Balladynie
nie chciała niezgody.
Po cóż nam się kłócić
z powodu... urody?

Uroda przemija
charakter się zmienił
a przestrogi babci?
jak zawsze.Docenił.

55 161 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • Naja

    26 May 2014, 22:52

    Świetny wiersz z morałem. Pouczający :-)))

  • misiek45

    25 May 2014, 18:34

    Piękny wiersz Aguś jak zawsze zachwycasz przekazem -pozdrawiam serdecznie :)

  • agniecha1383

    24 May 2014, 10:06

    dziekuję i pozdrawiam:)Miło i Was czytać pod moim tekstem... i muszę przyznać że największą frajda dla mnie sa słowa ze jak juz zagościcie to jest Wam przyjemnie:)pozdrawiam i slę usmiech :)

  • RozaR

    23 May 2014, 20:29

    Dobre miejsce jest u Agniechy. Czuć pozytywne impulsy.

  • RozaR

    23 May 2014, 20:13

    Kopiuję dla jednej zainteresowanej.

  • RozaR

    23 May 2014, 20:11

    Przeczytałem wiersz ogólnie zebranym - wszyscy wyrażali swe wielkie uznanie.

  • RozaR

    23 May 2014, 20:05

    Agnieszkę wychwalam co chwile i owy wiersz jest jednym chyba z najlepszych ale ile można miód lać ?

  • RozaR

    23 May 2014, 19:54

    Badzo mi się podoba refleksja poniżej.
    Anny ?

  • Seneka 18

    23 May 2014, 16:22

    Kapitalny wiersz i te babcine klimaty :)... fajnie się Ciebie czyta... :)

  • RozaR

    23 May 2014, 12:54

    Z wielka przyjemnością czytam . Ja... jak woda czysta Ty jak wiadro próżna. Doskonałe. Tel lubię nazywać rzeczy po imieniu.