Menu
Gildia Pióra na Patronite

Sens życia

Teksty z obrazami - Sens życia - exsilentio
Sens życia - exsilentio

Czy naprawdę jest wart tyle,
Że potrafisz każdej stracie
Całą przyszłość dać
Za straconą, przeszłą chwilę?

Jeśli po bezdusznej grabieży
Mrówczy tłum cię szturcha
I szepcze do ucha,
Że inny się znajdzie, tylko trzeba wierzyć,
To wrze prostej wiary jucha,
A prawda jest głucha,
Bo sens życia całym życiem trzeba przeżyć.

Tak. Znalazłem przy niej cały świata sens.
Razem mrugaliśmy z łąki do nocnego nieba,
Dojadaliśmy różne pajdy chleba…
Gdzie teraz to wszystko jest?

Ten bukiet świateł i smaków stracony.
Jeden, jedyny, jak ja, ona, my.
Nie leczą żadne sny.
Gaśnie sens upuszczony,
Jak ostatni skok pchły
Po którym cyrk znikł.
Tak tęskni mąż do żony.

Quid Quidem

42 057 wyświetleń
582 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!