Menu
Gildia Pióra na Patronite

czy bóg wie?

czy bóg zna słony smak łez

w ustach, kiedy mówisz dobranoc stolikowi nocnemu?

czy bóg wie, jak to jest

widzieć swoje marzenia spełniające się komuś innemu?

czy bóg wracał kiedyś do domu

wieczornym tramwajem numer osiemnaście?

czy bogu zawalił się cały świat,

kiedy nawet najmniejsza nadzieja gaśnie?

czy bóg był kiedyś zmęczony,

kolejnym takim samym złym dniem?

czy bóg był kiedyś zawiedziony,

gdy kochał własne życie tylko we śnie?

czy bóg wie, jak to jest

dawać z siebie krew, pot i łzy?

czy bóg wie, jakie to uczucie

widzieć to w jednej sekundzie zamieniające się w ruiny?

może bóg tylko lubi mówić,

że stworzył nas na swoje podobieństwo,

bo skąd bóg niby miałby wiedzieć,

czym jest człowieczeństwo?

bo czy bóg kiedykolwiek rozmawiał ze ścianami?

kościelne ściany a na nich wielkie obrazy

czy bóg kiedykolwiek wołał i błagał,

a mimo to nigdy nie został wysłuchany?

- królowa pszczół

4091 wyświetleń
43 teksty
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!