Menu
Gildia Pióra na Patronite

Requiem

człowiek to słowa i czyny
śpiewają mędrców zastępy
w nich ludzkie tkwią przewiny
ludzkie ochłapy i ludzkie sępy

najgorzej mieć tylko słowa
znaczeń rozchwiane cienie
i trwa tak cieni rozmowa
największe niedomówienie

najgorzej mieć tylko czyny
lustro lecz jakże krzywe
tego kim się rodzimy
i co w nas martwe co żywe

najgorzej być tylko człowiekiem
kukułczym jajem boskiego snu
który nic nie ma prócz Requiem
dla zbędnych czynów i pustych słów

17 801 wyświetleń
178 tekstów
95 obserwujących
  • Papillondenuit

    16 February 2011, 23:03

    Evey, Agnieszko, Tomku - dziękuję...
    Bardzo się cieszę, że trafia do Was ta moja pisanina.

    Pozdrawiam Was ciepło:)

  • Evey

    16 February 2011, 08:24

    kukułczym jajem boskiego snu

    Genialny wiersz, pozdrawiam.

  • Papillondenuit

    14 February 2011, 19:57

    Dziękuję Kasiu:)
    Ja w sumie dodałam ten wiersz, bo czułam wewnętrzną potrzebę powiedzenia tego, co w nim zawarte. Natomiast samej formie wiersza mam wiele do zarzucenia...
    Niemniej miło mi bardzo.

    Pozdrawiam, miłego wieczorku:)

  • Papillondenuit

    13 February 2011, 23:54

    Zaskoczyliście mnie... Nie wiem czy ten wiersz zasługuje na tyle oklasków, ale dziękuję Wam bardzo za opinie, wszystkim i każdemu z osobna :*

    Pozdrawiam Was cieplutko, spokojnej nocy:)

  • Huaquero

    13 February 2011, 20:35

    Najwyższa klasa światowa.
    Nie trzeba tu słów komentarza...
    Incredible.

  • Akte

    13 February 2011, 20:31

    najgorzej mieć tylko słowa
    znaczeń rozchwiane cienie
    i trwa tak cieni rozmowa
    największe niedomówienie

    oto sztuka!
    kunsztownie :)

    pozdrawiam ciepło

  • Nika789

    13 February 2011, 13:30

    wow ! jestem pod dużym wrażeniem kompozycji wiersza ! tak pięknie się zamyka : ) i treść bardzo na plus ! najbardziej przemówiła druga zwrotka, ah te słowa ...
    pozdrawiam Marie bardzo, bardzo gorąco życząc miłego popołudnia !

  • Irracja

    13 February 2011, 09:20

    ... słowa i czyny... tak rzadko w jednej parze...