Menu
Gildia Pióra na Patronite

Marność

Człowiek się zdezawuował,
żeby nie powiedzieć skundlił,
bo i ta hierarchia zaczyna go przerastać.
Człowieku, opamiętaj się!
Co robisz ze swoim człowieczeństwem?
Dostałeś rozum i wolną wolę.
Dostałeś fortunę.
Możesz ją pomnożyć,
stworzyć piękny świat,
wzbić się,
wzlecieć
i kołować
na skrzydłach miłości.
A ty?
Dryfujesz na łodzi zła.
Fale coraz większe,
wiosła już próchnieją,
woda ciemna, brudna
i coraz bliżej dna.

56 906 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
  • Naja

    24 March 2021, 14:37

    Niezdezawuowani mogą z marnością nie zwyciężyć...
    Strach pomyśleć, co wtedy będzie.