Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

" cZŁOwiek "

" cZŁOwiek"

A gdyby tak - zło wypędzić z CzłoWIEKA?
Stworzyć lepszego człowieka?
Czy CzłoWIEK bez zła istnieje?
CWIEK - ja oszaleję.
Pytanie na ten wiek.
Co to, kto to - Ten CWIEK?
Zabiłam cZŁOwieka, czy komuś ćwieka?
Ja tylko chciałam stworzyć nowego, lepszego człowieka.
Czy cwiek to człek bez zła?
- Być może to jakaś pchła?
- A może gwóźdź ?
Byle nie do trumny.
Ot, człek niezbyt rozumny.
Pewnych rzeczy nie pojmuję.
Domysły snuję, chyba zwariuję.
Gwóźdź programu - brzmi to dumnie.
Nawet mądrze - rzec by można, że rozumnie.
CzłoWIEK bez zła nie istnieje.
Pomysł na lepszy wiek.
Jeden nowy CzłoWIEK - jeden wiek - byle złoty.
CzłoWIEK musi wziąć się do roboty.
Pracować nad sobą.
I coś jeszcze - to jest ważne - by ten
Człowiek serce i rozum miał i zło wypędzał z siebie sam każdego dnia.

281 864 wyświetlenia
2734 teksty
35 obserwujących
  • onejka

    15 March 2020, 10:35

    Dobry i fajnie napisany. Sporo refleksji, które zmuszają do przemyśleń. Myśle, iż jest to dobry materiał na tekst dnia.