Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ludzie

często nie mówią prawdy
lecz mówią o prawdzie wiele
domagają się jej o sobie
wyjawisz, nie jesteś przyjacielem

wolą laudację fałszywą
pochlebstwo przecież smakuje
za szczerość nienawidzą
bo image zewnętrzny psuje

i bądź tu mądry człowieku
kłamać czy prawdą szastać?
jak dostosować swój język
gdy popyt na kłamstwo wzrasta?
człek dwulicowy nie ma problemu
krzesło podstawia znanej pani
słodzi, lukruje, uśmiechem rzuca
a za plecami jęzorem rani

i aż dziw bierze jaka to sztuka
jak duże to wyzwanie
nie dać się ludziom zdemaskować
i budzić powszechne uznanie

56 929 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
  • ODIUM

    4 January 2022, 19:24

    „Wielu mistrzami się stało, jak mówić prawdę niecałą” - Jan Izydor Sztaudynger