Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Zbyt

Czasem łatwiej oddać się złudzeniom
rzeczywistości piękniejszej
niż jest

Łatwiej upaść w pustkę
skoczyć z krawędzi świata
w nicość jaśniejszą
niż złoto
cenniejszą
niż życie
cenniejszą nawet bardziej
niż najgorszy grzech

Łatwiej ukochać rozumiejąc
niż zrozumieć
kochającego trochę inaczej
i łatwiej czasem uciec
przeistoczyć się ze świata
przykrych zderzeń
do ulatującej na koronkowych skrzydłach
nadistoty
nierealności

Łatwiej jest uciec
i choć kilka osób przystanie
w pół kroku
świat się nie zatrzyma

Zbyt łatwo byłoby
iść na skróty

10 088 wyświetleń
73 teksty
9 obserwujących