Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dobre słowo...

Czasami wystarczy jedno dobre słowo
by wzbudzić uśmiech
i pokonać smutek…

Dobre słowo ma moc dotykania duszy
wyzwala jej piękno
unosi…

Lękamy się jednak wypowiadania dobrych słów
bo ich wydźwięk nie pasuje
do muzyki dzisiejszych czasów…

Obawiając się odrzucenia
wtapiamy się w krzyczący tłum
i jak on, gonimy beznamiętnie by mieć więcej…

Umiera wrażliwość z braku dobrych słów
umiera człowiek, poezja, muzyka dusz
zostaje tylko szczur…

189 975 wyświetleń
1575 tekstów
600 obserwujących
  • Seneka 18

    3 March 2012, 11:02

    Los ofiarował nam tak wiele...całą gamę pięknych i dobrych słów...warto z nich korzystać...to bardzo zbliża, gdy rzeczy oddalają...
    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • puchatka2002

    2 March 2012, 21:30

    Oczywiście, że tak!

    mieliście mnie za smutasa?:D

  • Seneka 18

    2 March 2012, 21:24

    Nio widzisz uśmiechasz się...to ważne...

  • puchatka2002

    2 March 2012, 21:17

    Tak, my potrafimy... ale czy dajemy jasne odbicie średniej?

    Mówię Ci że nie. Jak mijam ludzi na ulicy i uśmiecham się, to witają mnie szydercze miny....a mnie szkoda tych ludzi zapomnieli czemu żyją.

    A żyć można prawdą, szczęściem i muzyką:D

  • Seneka 18

    2 March 2012, 20:02

    Aleksandro...nie przesadzajmy...chyba nie jest aż tak źle :)...Ty przecież potrafisz uśmiechać się...i Julka potrafi i Albert i Bogdan i Jacek...nio i mi czasami udaje się :).

  • puchatka2002

    2 March 2012, 19:09

    Tak.

    dobry humor, pogoda ducha... nie są dziś w modzie. W modzie jest depresja, anoreksja i gonitwa za pieniądzem.

    to smutne

  • Julka 10

    2 March 2012, 19:04

    Jacku skąd wiesz, że ...nie ma? :):):) Tu wszyscy ( prawie) anonimowi...Uważaj, bo jutro dostaniesz zaproszenie :):):):) a z tymi Paniami jeszcze nikt ...nie " wygrał"
    "odsetki" każą sobie płacić...spore ( od nich premie mają )
    Pan Kluska latami dochodził...sprawiedliwości :):):):)

    Gerardzie jak zawsze....słowem dotykasz tego co w nas... najważniejsze :):):)

    Pięknie Wszystkich...pozdrawiam życząc miłego weekendu :):)

  • Seneka 18

    2 March 2012, 14:10

    A może Jacku nie chodzi tu o wielkość ust...do dobrego słowa trzeba dojrzeć, by zrozumieć jego moc i znaczenie w zmiennych kolejach losu...A może ci co nie potrafią dać dobrego słowa nigdy nie zaznali dobroci...a może boją się po prostu co powiedzą inni...co powie bezduszny tłum...
    Dzisiaj na poczcie powiedziałem pani, że jest bardzo uprzejma, że jest to wyjątkowe w dzisiejszych czasach...Czy wiesz jaka była reakcja ludzi ?.Popatrzyli na mnie z takim zdziwieniem jakbym coś głupiego palnął...A ja tylko wyraziłem swoje zadowolenie z miłej obsługi...

  • Albert Jarus

    2 March 2012, 13:16

    dla mnie + nawet 10 +
    Aż mi lekko na duszy jak tak dotykasz słów. Miło czytać i zagłębiać się w takie teksty.