Menu
Gildia Pióra na Patronite

cygańska Tsknota

represjonowany

represjonowany

cygańska tęsknota
W oddali majaczy przy dalekim borze
wóz konny w cygańskim taborze.
Po lesie w gęstwinie dostojnych drzew
majestatycznie płynie smętny śpiew .
Wieczorem z gitary tonami w jednym czasie
cyganka kwili swą dumkę w szałasie
Kastaniety żałości melodię swą grają
o namietności i tęsknocie serca pamiętają.
Jej refren niczym cygan w świetle ogniska
na magicznych skrzypcach łzy wyciska.
W tej śpiewu i tańca bajecznej symfonii
przekaz miłości płynie jak czas ironii.
Ubodzy swego bytu posiadaniem są
cygańskim baronem na życia scenie..

14 017 wyświetleń
168 tekstów
7 obserwujących
  • piórem2

    6 November 2019, 22:25

    ja nie tesknie do tych złodziei