Menu
Gildia Pióra na Patronite

O Wysockim w sposób ugrzeczniony

Cóż więc Wołodja napisać
Żeby było dobrze
No więc skoro jesteś na piedestale
Kaczmarski ci napisał epitafium
A Kazimierz tłumaczył
To na pewno byłeś wielkim poetą
A teraz jesteś poetą kultowym
Jak Brel
Jak Okudżawa
Jak Stachura
Na pewno pisałeś pięknie o ludziach
Na pewno pisałeś kontrowersyjnie
I pewno cie też nie lubiła władza
No więc powiem ci jeszcze
Że twoje życie po życiu
To jest dopiero życie
Wszyscy na salonach i kanapach
Pieją Wysocki Wysocki Wysocki
Ponadczasowy zawsze aktualny
Prawie wołają
Boże prowadź
Pewnie jesteś zawstydzony
Tym co ja piszę
Więc nie zdziwisz się
I będziesz wręcz wdzięczny
Że po prostu napije się Żywca
I poczytam Poświatowską

Mirosław 14.03.2018r.

297 746 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • RozaR

    14 March 2018, 22:09

    Plomba ołowiana

    dm
    Wyniszczona poszarpana
    am
    Cała ropiejąca rana
    E am A7
    Polska dusza –powojenna

    A w te rany gorzkie trudne
    Wlali nam rosyjskie pieśni smutne
    Jedno dobro w tym systemie

    Na te żale historyczne
    Okudżawy pieśni śliczne
    Jak liryczne znieczulenie
    dm
    Ref : Taka plomba co pomogła
    am
    Lecz niestety jest trująca
    E7 am
    Plomba ołowiana

    Ale polskie serce żwawe
    Pędzi koniem gdzieś w nieznane
    Jeszcze dumne zbuntowane

    Zamiast koni i ułanów
    Ten żywioły nam funduje
    To Wysocki galopuje [...]