Menu
Gildia Pióra na Patronite

Córa narodu

córa narodu
który
kapliczki przydrożne
świętych przystanki
znakiem krzyża
z pokłonem mija

córa narodu
którego
kobiet wianuszki
pod umajonym niebem
pieśni maryjne
Niepokalanej
wyśpiewują

córa narodu
z kraju
gdzie
pola jak łoża
błękitem chabrów posłane
jak błogosławione łono
z którego początek
chleb powszedni bierze

córa narodu
z kraju
gdzie
na bochnie chleba
matka
krzyż kreśli ręką,
całując z czcią
dar Boga
Eucharystii tożsamy

córa narodu
która
krwi i łzom przodków
za Ojczyznę przelanym
pokorą wierna
do grobu
córa
polskiego narodu

56 930 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!