Menu
Gildia Pióra na Patronite

„Królestwo Bez Kresu”

Co Królestwu potrzebne? Rzecz jasna korona.
I król co mógłby ją nosić, bez przerwy na „czwartki”.
Przydałaby się również ziemi spora połać
tak by poddani mogli budować folwarki.

Lecz co gdy jedno i drugie w dziejów złej zamieci
przepadnie lub popadnie w niewolę u wroga?
Czy To czego „już nie ma” może trwać w pamięci
by cieszyć się szacunkiem choć grozi katorgą?

Może! I przetrwa – przez to że NASZE i potężne było
prawem swym i obyczajem budząc zazdrość świata.
Bo dziesiątki pokoleń w wolności karmiło
tak że się Polak „Panem” mógł mienić przez lata.

Przetrwa przez ojca i dziada krwią znaczone groby
co spać nie dają po nocach przez historii czytanie
ustami babć i matek pomnych chwały mężów
by młódź w „pracy organicznej” posyłać wyzwanie.

Nieważne czy Je nazwiesz „herbaciarnią”, „kuźnią”.
Czy bliższa Ci Wołodyjowskiego szabla czy też wywar z Lipy .
Liczy się to byś był jak To niegdyś Królestwo.
Wolny w swym umyśle – w czynach sprawiedliwy.

I może gdy Królestw podobnych będą nas tysiące
Poddając się woli Tego co dał zmartwychwstanie
uda się nam raz jeszcze o wspólnym pomyśleć – Polsce.
„Ojczyznę wolną racz nam zwrócić Panie!”

styczeń 2015

28 111 wyświetleń
253 teksty
34 obserwujących
  • Odys syn Laertesa

    31 January 2015, 18:36

    Tytuł to nazwa pewnej patriotycznej inicjatywy... Dziś na nią natrafiłem w internecie i mnie zainspirowało do napisania wiersza... Cieszę że udało mi się ubrać w słowa tak ważny temat, bo choć mocno się interesuję polityką i historiozofią Polski to poezja w ten deseń nie jest moją mocną stroną... Być może jednak się przełamię ;)

  • nicola-57

    31 January 2015, 18:19

    dobrze, że ktoś jeszcze o tym pisze...
    wersem"wolny w swym umyśle-w czynach sprawiedliwy"urzeczona jestem,
    całym wierszem również(z tzw. rodzinnych powodów...)
    pozdrawiam serdecznie
    P.S. znakomity tytuł wiersza