Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ciotka Krysia

Ciotka Krysia

zarabiała w nieckach
ciasto
szybko rosło
bo mleko świeże
prosto od swojej Mućki
żółtek nie żałowała bo
kurek na podwórku nie zliczysz
mąka ciepła
zmielona wczoraj w młynie -
''Polna Rzeka''

wyrabiała ciasto i śpiewała mężowi
Tadziowi
i choć oboje są już teraz
po drugiej stronie
to pamiętam smak chałki drożdżowej
splecionej w warkocz
i to jak ciotczyne ręce kreśliły na złotej
spieczonej
pachnącej słońcem skórce
znak krzyża
niczym siostra miłosierdzia
zamykała drożdżówką głodne usta
trzech córek i moje
wszystko przemija
ludzie odchodzą
na drugi brzeg
utul wietrze wiosenny
wspomnienia

Janina Malicka

4296 wyświetleń
28 tekstów
2 obserwujących
  • Ewelina K.

    19 May 2020, 18:18

    normalnie czuję zapach tek chałeczki 💕