Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Ciężki Sen"

„Ciężki Sen”

Do poduszki składam głowę
Minął znów kolejny dzień
Zasnąć pragnę , lecz nie mogę
Żyję już jutrzejszym dniem

Jak niepewna jest ma przyszłość
Jak niepewny jest ten czas
Ciągnie w dół mnie rzeczywistość
Jak do stóp związany głaz

Nie jest prosto zebrać myśli
Gdy tak pędzą dzień po dniu
Obraz jutra rzeczywisty
Wciąż mnie goni i jest tuż

Jak oderwać się od siebie
I jak uciec gdzieś do snów
Chwilę poczuć się jak w niebie
By powrócić juro znów

Chcę pozostać jutro sobą
Chcę ogarnąć się od mary
Mary tego co przed sobą
Każe widzieć mój wzrok stary

Czym zbyt wiele widział w życiu ?
Czym zbyt wiele nerwów zjadł ?
Aby nie móc żyć w ukryciu
Bym sam sobie noce kradł ?

Pośród zwykłej? , szarej? Rzeczywistości? .
Czasami jesteśmy sobą tak zmęczeni , że najchętniej byśmy od siebie uciekli , jednak po krótkiej chwili odkrywamy , że to co nas czasem tak strasznie męczy , to nasze zalety a nie wady .
Janusz Dziewanowski

16 694 wyświetlenia
111 tekstów
1 obserwujący
  • misiek45

    8 April 2013, 22:58

    No cóż Januszu po takim wierszu wypada mi życzyc Ci spokojnej nocy i żadnych horrorów przed snem ok? -pozdrawiam milutko :))