Menu
Gildia Pióra na Patronite

Serca bicie

cieniu
co za mną stoisz
spraw
abym dojrzał

dokąd szliśmy
gdzie zbłądziliśmy

lub niechaj powieki mi się zabliźnią
niczym rany

wspomnienia niech wrócą w duszę
by wezbrało mi w piersiach
jak morze

jak mowa rodzinnych stron

a pośród tysiąca i jednej nocy
gwiazdo moja przewodnia

bądź wieczna!

jeśli w tobie jest iskra choć jedna
tego słońca

które nad polską wschodzi

101 652 wyświetlenia
954 teksty
266 obserwujących
  • Adnachiel

    4 September 2019, 05:26

    "Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę".

    Bardzo dziękuję Onejeczko :)
    Miłego dnia.

  • onejka

    2 September 2019, 10:27

    Świetna miniaturka. Tylko on wie, co naprawdę nas prowadzi :)

  • Adnachiel

    22 August 2019, 05:05

    Bardzo dziękuję za odwiedzimy Aniu! :)

    Posyłam pozdrowienia :)

  • Pechowa_

    21 August 2019, 15:12

    Jak zawsze... nie umiem się nie zatrzymać...
    Idealnie ...
    Ściskam ! ;)

  • Adnachiel

    12 August 2019, 16:34

    Witaj M! :)
    Któż zliczy ileż gwiazd mieszkało w źrenicy
    nim oczy ku nam otworzył świat...

    Radością zaś dla mnie, jest Cię spotkać, Madeleine.
    Czekałem.

  • Adnachiel

    12 August 2019, 16:28

    Dziękuję Ci Malusiu, jesteś wspaniała!
    Pozdrawiam :)

  • giulietka

    9 August 2019, 07:57

    Co za słowa, jaki mocny głos!
    Nie sposób go nie usłyszeć, nawet przez mgłę nad oceanami, które oddzielają teraźniejszość od przeszłości...
    Piękny wiersz, wiele wspomnień, znaczeń, symboli.
    Rozpala niejedną iskrę w duszy, nie tylko o wschodzie słońca.

    To wielka radość wracać do Twoich wierszy!

  • Malusia_035

    19 July 2019, 11:26

    Takie słowa cieszą Serce :) A mnie cieszy ,że mogłam choć chwilę poczytać :)

    Pozdrawiam Adnachielu :)

  • 14 July 2019, 21:12

    Ostatnio Cytaty znów działają nienajlepiej... czasem wcale...
    W zasadzie już noc, więc pozostaje mi tylko życzyć dobrej nocy. :))
    Vive!!!

  • Adnachiel

    14 July 2019, 16:20

    Przy dziełach Mistrza nawet słowo magnifique jest banalnym środkiem wyrazu :)

    Dobrego Dnia Bastylii!
    Vive la France! :))