Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

takie wewnątrz, jaki brak

ciemno
to widzę

kolor schodzi wieczorem ze ścian
kładąc się we mnie
do snu

ale ja jeszcze nawet nie zerknąłem
czy warto cokolwiek otwierać
wylęgać przymrużenie na świat
spośród wypłukanych powiek

czy właściwie oby tak
bieli i czerni
powiedzieć mat

i namalować miast własnego portretu
paletę wyrazistych barw

to sztuka
tworzy w nas dzieła
gdy cisza - jej prawa ręka -
łamie w nas głos
wyciągając spod skóry kolejną z prawd

- boże, jak tu cicho -

teraz widzę
jak bardzo niestworzony został we mnie świat
gdy ciemność która była na początku
nie kończy się z biegiem
kolejnych pociemniałych lat

14 251 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    17 April 2016, 12:24

    Netia he he

    Mi też

  • danioł

    16 April 2016, 22:46

    "to sztuka
    tworzy w nas dzieła"

    "jak bardzo niestworzony został we mnie świat"

    :)

  • .Rodia

    30 March 2016, 19:37

    spoko

  • .Rodia

    29 March 2016, 22:25

    a ty sobie ciśniesz bekę gdy ja tutaj na poważnie

    ehh
    pozamiatane
    albo odkurzone - brzmi bardziej nowocześnie

  • .Rodia

    28 March 2016, 20:22

    Piszę by płynąć z myślami a nie drążyć koryto he he

    Nie szukam w tym sensu ale lubię czasem poanalizować co też tam mi mogło w duszy grać

    Miast wierszy wolałbym określenie 'strumień mysli'
    Plus zabawa słowem i emocją

  • .Rodia

    19 March 2016, 00:39

    dziękuje Daria

    uważam że od człowieka o jednym kierunku wobec walencji życia, albo wobec melancholika lepszym jeż ten, który zdobywa jasno określony cel korzystając z jakichkolwiek - może tych trzech - rozwiązań

  • 18 March 2016, 20:51

    człowiek wiecznie szczęśliwy-to wariat!,człowiek wiecznie smutny to desperat! człowiek ,który ma zmienne nastroje to zdrowy człowiek,bo nic na świecie nie trwa wiecznie!!!

  • .Rodia

    18 March 2016, 14:12

    skoro tak Aga, oko
    puszczam

    łap Magda trochę populizmu dla równowagi wobec powagi he he
    https://www.youtube.com/watch?v=OCpV8ENg5uA

    też lubię czasem zerknąć na Twoje propozycje językowe Mirku

    Video OCpV8ENg5uA
  • fyrfle

    18 March 2016, 08:54

    podoba mi się

  • giulietka

    18 March 2016, 08:09

    pierwszy raz uśmiecham się przy Ibiszu:)

    Ps. jest w Tobie coś takiego, że kupuje się Ciebie w całości, ot tyle!