Menu
Gildia Pióra na Patronite

" Co jest wyznacznikiem dobrego poety? "

Ciekawe pytanie...
O rety!
Ktoś musi znać odpowiedź na nie.
Czy być drugą Szymborską?
Uchowaj Panie Boże...
Nikt, tak dobry, być nie może.
Starać się być jak Poświatowska.
Gdzie smutek wplatała w serce?
Ja...tego nie chcę.
Tworzyć porankiem złocistym...
Kiedy nowe, rześkie myśli?
A może pisać, kiedy szumi morze?
Kiedy kochamy gorąco?
Ciebie zapytam Panie Boże.
Pisać dla ludzi...pod publikę?
Czy wtedy serce usłyszy muzykę.
Nie!
Nie?
Pisać dla Kochanej (go)
Dla straconej - straconego?
Czy dla Ciebie Panie Boże?
Odpowiedzi usłyszeć nie mogę?
Więc dalej dla Ciebie już tworzę...
Ty wszystko rozumiesz
Ty zawsze wspierasz
Ty wszystko możesz...
Więc wytrzymasz i moje pisanie.
Kalekie...Nieidealne...Niezgrabne...
Ale przecież dla Ciebie wielkie
Takie ludzkie, kochane...
Piszę z serca...co czuję
Wiosny nie zmarnuję
Lata też nie stracę
Jesienią się wzbogacę
Zimą srebrzystą -
Rokiem całym.
Bo Ty jesteś ze mną.
Jesteś Wspaniały!
Dziękuję Ci...
Nikogo nie naśladuję.
Jestem sobą - z błędami,
Które akceptuję...sam mówiłeś
" Jestem Cudem "
Więc dalej piszę, maluję...
Tańcem też się zajmuję.
Litery tańczące w rymy sortuję
Piszę porankiem złocistym
Południem błękitnym
Wieczorem grafitowym...
Piszę dla Ciebie z radością
Miłością...
Czy to jest wyznacznikiem
Dobrego poety?
Pisać sercem otwartym,
Umysłem czystym...
Być prawdziwym, autentycznym?

Ja...
Poetą zwać się nie będę
Sumienie mi nie pozwala...
Za poważna sprawa...

....

281 000 wyświetleń
2724 teksty
35 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!