Menu
Gildia Pióra na Patronite

"CICHO GRAJCIE Moje GÓRALSKIE SKRZYPECZKI"

"CICHO GRAJCIE Moje GÓRALSKIE SKRZYPECZKI"
Autor: Edi Zabrzeski
Cicho grajcie moje góralskie skrzypeczki
Cicho nućcie do ucha podhalańskie piosneczki
Góral zagra dziś znów by echo niosło je w dal
Bez góralskiej śpiewki góry przeżywają żal.

Niech cudowny ich ton trafia do górskich stron
Trwa w sercu mym i ukołysze cepera tęsknotę
Który zawsze wraca myślami od ojcowskich stron
I ukoi myśli huczące jak halny czy Nowotarski dzwon

Graj góralu te przepiękne góralskie tony
Które tak unoszą mnie aż pod nieboskłony
I w sercu mym wzniecają ogień i żar
W tedy poznaję prawdziwą do gór miłość i czar.

338 wyświetleń
5 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!