Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zaistnieć...

Chwilą.Krótkim wspomnieniem.
Kimś kogo... zapomną z czasem.
Woalem mgły nim wzejdzie słońce.
Kropelką rosy w trawie pod lasem.

Pyłkiem kwiatowym.Płatkiem śniegu
niknącym w cieple dłoni człowieka.
Małym obłokiem w błękitach nieba.
Korytem... którym płynie rzeka.

Wschodem.Zachodem.Księżycem.
Gasnącą gwiazdą na tle nieba.
Piórkiem wznoszącym się nad ziemią.
Okruchem... razowego chleba.

Może... porannym przebudzeniem.
Wieczornym snem lub będąc jawą.
Zapachem skórki z pomarańczy
lub... świeżo zaparzoną kawą.

Ogarkiem świecy już... gasnącym.
Radością w oczach albo łzami.
Burzy piorunem lub... ulewą.
Tańczącym wiatrem nad polami.

Byleby tylko być. Zaistnieć.
W postaci.W smaku albo... woni.
Nawet tą żyzną bryłką gleby
w rolniczej... spracowanej dłoni.

Byleby tylko zagrzać miejsce.
Mieć swoją chwilkę tu... na ziemi.
Gdzie Stwórca prócz samego życia
nadał mu sensu i... odcieni.

55 170 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • female cenobite

    11 October 2013, 06:58

    Piękny wiersz.Bardzo ładnie pani pisze.Pozdrawiam.

  • misiek45

    10 October 2013, 18:44

    Tak Agnieszko to cudowne wersy,jestem pełna podziwu -pozdrawiam serdecznie:)

  • Pechowa_

    10 October 2013, 08:39

    Bardzo piękny wiersz, pozdrawiam :)

  • I.Anna

    10 October 2013, 08:19

    Przecudnie. Przytulam się do tego wiersza.
    Aga masz niezwykły dar, wiesz o tym prawda?
    Pozdrawiam