Menu
Gildia Pióra na Patronite

CHOINKA

Choinki przy Bazylice Mariackiej.
Podeszliśmy i ogrzaliśmy się.
Jej blask dawał gorący cień.
Oddychaliśmy jej pięknem.
Tworzyliśmy przecudnej urody
Modlitwy o szczęście
I posyłaliśmy dorożką krakowską Niebu.
Jeszcze wiązankę róż dołączyliśmy.
Kupioną od krakowskich kwiaciarek.
Teraz szczęśliwi czekamy łask.
Te póki co oniemiało.
Kraków, choinka,
Modlitwy szczęśliwych przepiękne.
Tyleż tego naraz.
Pewnie zrozumieli Niebiescy.
Ludzkie wygnanie w nas i Krakowie,
Straciło swój wymiar i sens.

297 711 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • fyrfle

    9 December 2019, 12:05

    Tak, podzielam Twoją opinię o krakowskim rynku, zwłaszcza teraz w te noce przed Wigilią, to było niesamowite tam być.

  • giulietka

    9 December 2019, 09:42

    Taki klimat ma tylko krakowski rynek, gdzie światełka sukiennic i strzelistość wież bazyliki łączy ziemię i niebo.
    Zatęskniłam przez Ciebie, dziękuję;)