Menu
Gildia Pióra na Patronite

Chcę być dobrym człowiekiem

Chcę być dobrym człowiekiem:
nie kraść i nie zabijać,
czekać grzecznie na pasach,
starszych pań nie wyzywać.
Wodę, światło oszczędzać,
myć naczynia po sobie...
Może wtedy wyryją mi
złote serce na grobie...

Swoje dzieci wychować
w świetle zasad prawości
i każdego dnia dawać
coraz więcej miłości.

Dobry człowiek nie pali,
dobry człowiek nie pije,
z każdym dniem, każdą nocą,
żyje bardziej prawdziwie.
Chlebem z biednym się dzieli,
zło wytępia w zalążku,
kiedy zrani - przeprasza,
chce być z każdym w porządku.

Gdyby właśnie takim być...
gdyby po Bożemu żyć...

A Bóg patrzy z nieba na mnie,
szepcząc cicho mi na ucho:
"Przecież taki jesteś właśnie!"

11.12.2009

10 956 wyświetleń
85 tekstów
8 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!