Menu
Gildia Pióra na Patronite

" Dedykacja dla..."

Były kiedyś...Orły Górskiego
dumą napawały nawet kobietki
które nie odróżniały spalonego od...
przypalonego...schabowego.
Była Irenka Szewińska
za którą wiatr w polu nie mógł
nigdy zdążyć.
I Grażynka Rabsztyn która
przez płotki tak skakała, że
nie jeden złodziej mógłby
chołd jej złożyć.
Był Buciarski i Ślusarski
był też Kozakiewicz, który
gest przyjaźni w Moskwie
za nas wszystkich złożył.
Był Bronek Malinowski
dla którego żadnych przeszkód
nie było i nigdy nie wykąpał się
w żadnym rowie...
I Jacek Wszoła Artur Partyka
którzy fruwali dla nas
w przestworzach.
Ach...był jeszcze i Komar
tak wielki a nigdy nikogo
nie ukąsił co najwyżej
medal...nam przynosił.
Ile to było wtedy radości.
ile dla tych ludzi szacunku
i miłości...

A dziś gdy Polak przegrywa
a nawet... sukces odnosi
na każdym forum więcej
nienawiści pogardy i zazdrości...
Opluwać każdy, każdego może
bo tylko w gębie swój talent dostrzegł
i szkoda ze za to nie dają medali
bo bylibyśmy potęgą nad potęgami.

Specjalna dedykacja dla wszystkich sportowców, nawet jeśli...przegrywają

Julka

p.s. Tym tekstem wyprzedazm już dziś komentrze do walki Admka, bo wiadomo jakie się pojawią!!

54 867 wyświetleń
428 tekstów
95 obserwujących
  • Julka 10

    10 September 2011, 18:55

    Przepraszam, ale w tym zamieszaniu przegapiłam odpowiedź na Wasze wpisy :):)

    Pawle....czasami wystarczy jedna myśl, jedno słowo, aby uwolnić to co od jakiegoś czasu " chodzi po głowie" irytuje. I nie ulega wątpliwości, że pewnie długo nie napisałabym tego wiersza, gdyby nie Twoja " relacja" z meczu :):):) Pisz dalej może znowu mnie...zainspirujesz? Dziękuję :):)

    Dziewczynki...niestety, tylko skąd w nas to się " wzięło" Czym młodsi tym bardziej agresywni, bezczelni...wulgarni !!
    Brak jakich kolwiek wartości, szacunku, strach pomyśleć co będzie dalej. Czasami staram się zrozumieć, że to porażki powodują taką frustrację w ludziach, ale to do nieczego nie prowadzi, w niczym nie pomoże...
    Ach...dobrze, wystarczy...weekend mamy...więc dla wszystkich
    dużo.....uśmiechu, słońca i radości....buziaczki...pa-pa :):):)

  • Elizabetta

    8 September 2011, 16:19

    Prześwietny wiersz pani Julio, Gratulacje!:)

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)

  • słoneczniki

    8 September 2011, 05:57

    Świetne!
    (+)

  • pusicho

    8 September 2011, 02:55

    Dziękuję, że mój tekst był inspiracja do napisania takiego poematu.

    p.s. Ja swój wiersz napisałem pięć minut po zakończeniu meczu.

  • Julka 10

    8 September 2011, 02:52

    Szybkie to było pisanie.... bo nie dawno przeczytałam Twoje słowa, ale to Twój wiersz o meczu trochę mnie zainspirował :):) tak jaki i pomeczowe kometraeze :):):)

  • pusicho

    8 September 2011, 02:45

    Wspaniały wiersz