Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zrozumieć talent

Było ich trzech w kolejce po talent
Miejsce w szeregu ustalił los.
Pierwszy chciał skakać co skok to dalej.
Drugi mieć siłę i bić jak młot.
Trzeci chciał rekord prędkości ustalić
w każdej czynności wciąż liczył czas.
Jako egzamin mieli zadanie
by w lustrze prawdy odbić swą twarz.

Pierwszy w odbiciu dostrzegł upadek
kontuzja i koniec pięknej kariery.
Drugi swą siłę jak Samson stracił
gdy otoczyły go flesze, kamery.
Trzeci zaś w lustrze rekord ustalił
lecz całe życie zabrał mu czas.
Każdy do tyłu krok zrobił wtedy
by zastanowić się jeszcze raz.

Talent z kolejki czy ten wrodzony
odmieni każde ludzkie istnienie
Zanim wyciągniesz w kolejce rękę
zrozum pokorę i poświęcenie.

14 737 wyświetleń
139 tekstów
2 obserwujących
  • oszi3

    6 April 2018, 02:37

    Świetny wiersz! Trochę nie do tematu ale po przeczytaniu chciałbym polecić ten film "trzy billboardy za ebbing missouri (2017)." Jednak myślę, że lepiej mieć predyspozycje niż brak chęci bo chęć można wyleczyć, a predyspozycje do czegoś trzeba po prostu mieć. Prawda też że w tej kolejce są ważniejsze sprawy niż nasze talenty... Pozdrawiam

  • Papużka

    5 April 2018, 23:17

    Bardzo dobre strofy! Jeszcze jednak jest nadzieja. :)