Menu
Gildia Pióra na Patronite

być altruistą
rzadko dziś
spotykana rzecz

wyzbyć się wszystkich
zachcianek i dogodności
- no skądże
przecież to grzech

w popłochu codziennego
zachłannego bytu
ciężko o drobną
i delikatną przysługę

usiądź kiedyś
odpocznij

rozejrzyj się
dookoła

pochłaniaj
to niewinne
piękno

i powiedz mi
wtedy

czy
egoizm
ma jakikolwiek
sens?

38 193 wyświetlenia
454 teksty
25 obserwujących
  • 14 December 2017, 06:31

    Grzegorzu, asertywność, poczucie sprawiedliwości, chęć nauki zepsutego człowieka... to jeszcze nie "egoizm", tak mi się wydaje, ale wielu szuka lepszego profilu diabła. ;)
    A wiersz bardzo ładny.
    Miłego dnia. :))

  • Irracja

    14 December 2017, 06:18

    ... czy myślisz, że zapominanie, iż jest się częścią świata jest dobre?... altruista który zapomina o sobie bardzo szybko "się wypala"... wtedy to nie altruista, tylko "trup"... a komu pomoże "trup"?...

    ;-)

  • Irracja

    14 December 2017, 06:09

    ... nie jestem materialistą, nie jestem egocentrykiem, snobem, sobiepanem, narcyzem, samolubem, itd... ale jestem egoistą, bo oczekuję choćby "dziękuję", choćby uśmiechu, choćby odrobiny wdzięczności lub uznania w czyiś oczach... i od kiedy spostrzegłem, że zawsze coś w zamian dostaję, łatwiej mi zrozumieć świat, innych i samego siebie... łatwiej się uśmiecham, rzadziej złoszczę, więcej dobra i szczęścia dostrzegam... czy naprawdę dostrzeżenie własnej "wady" (choć dla mnie to jeszcze nie wada) jest złe?... czy na prawdę każdy "egoizm" jest zły?...

    ;-)

  • zakochaneniebo

    13 December 2017, 18:24

    Nie, nie uważam, że asertywność jest zła. W dzisiejszych czasach można zauważyć, że coraz częściej człowiek zapomina o tym co istotne. Zapomina o szerzeniu dobra, tego drobnego i bezinteresownego. Coraz mniej dziś takich ludzi.
    Pozdrawiam. ;)

  • 13 December 2017, 17:00

    Myślisz Grześ, że wyrażanie siebie zawsze jest na miejscu?

  • Irracja

    12 December 2017, 21:57

    ... czyli uważasz, że asertywność jest zła?...

    ;-)