Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ballada o Bronku Furmanie - piosenka discopolo

Bronkowi F
wątroba wysiadła
na małej stacyjce
patykiem pisanej

Więc jego znajoma
lekko zawiana
chodziła pod wieczór
robić mu zastrzyk

Bronek był twardy
i nie poił już tydzień
choć go przyciągał monopolowego gwar
za to maślankę
co wieczór wypijał
a w każdy poranek kapłona jadł

Któregoś dnia nałóg
ciężki jak stal
pozwolił mu wino przez tydzień pić
ponoć organizm zaprotestował
i poszedł chłop w piach
siarką pokryty drewniany ma krzyż...

127 936 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • onejka

    6 February 2018, 10:31

    Realizm w czystej postaci..ten siarkowy krzyż mówi wszystko !