Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czekoladka

Bo to uczucie jest jak czekoladki -
słodkie, wykwintne, a w nadmiarze mdlące.
Uzależniają one raz posmakowane,
człowiek pragnie więcej i więcej.
Potem przychodzi rozczarowanie,
gdy zostaje ostatnie serce
w bombonierce.
Żałuje się później tej zachłanności
lecz na błędach nie uczy wcale.
Musi przyjść ten kolejny raz, a w nim:
rozkosz, wątpliwość, nowe rozważanie.

10 908 wyświetleń
92 teksty
2 obserwujących
  • kuloodporna

    29 April 2021, 22:47

    ....czytając ten wiersz tak gdzieś z boczku słyszałam piosenkę, którą śpiewał w duecie z Basią Stępniak - Wilk ...Grzegorz Turnau.......
    "Choć papierków po cukierkach
    Ślad i tam i tu
    Marzy mi się bombonierka
    Istny cud
    Żeby tak nasycić się
    Ale wciąż w zapasie mieć
    I rozgryzać tę zagadkę
    Po ostatnią czekoladkę".......😊🌼🌼🌼