Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

wyrastanie

bezludniej mi o siebie odkąd wiem
że nie muszę być w sercu własnego świata

czasem widuję się na pograniczach
jak bliźniak włóczykij w zielonym od trawy płaszczu
pytam co dalej będzie - nie widziałem jeszcze
tak głębokiej niepewności na twarzy
tego człowieka

jego linie papilarne - słoje drzewa dzieciństwa
pierścienie na wodzie
w jakiej obmywam usta

zostawił mi adres najbliższej zmarszczki
zdradził że tam zaśnie zachodzące słońce
jak oderwany z witrażu fragment skrzydła

zaczesywał moje włosy palcami
jakby zacierał ślad na piasku po odkrywcy
który wyrósł z dziurawych butów ciała
i odbiega wyciągając rękę

(2020)

28 855 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • scorpion

    30 July 2020, 22:16

    Truman, uwierz mi, że gdybym mógł, to bym tak zrobił :P

    Tak w ogóle to na początku był "Tuman", później ktoś dopisał "r" i wszystkim się pomieszało. Ale ja pamiętam. Ja też byłem scropion, ale ktoś pozmieniał. Ja wiem kto.

  • Kamil Borkowski

    30 July 2020, 20:40

    Takie życie gwiazd :D

  • Kamil Borkowski

    30 July 2020, 20:06

    Nie, to od Truman Show 😂 Choć niektórzy uważają, że od nazwiska prezydenta, który zrzucił dwie bomby atomowe na niewinnych ludzi 🤪🤪 A chcę zmienić, bo jest głupi. Wolę swoje imię i nazwisko 😝

  • Kamil Borkowski

    30 July 2020, 14:24

    Zrób coś mordo żeby ten wiersz nie był wierszem dnia ziom

  • scorpion

    30 July 2020, 11:40

    Nie dam Ci gwiazdki, bo mnie pobijesz i będzie mi smutno, że ktoś mnie pobił. Nie dam Ci gwiazdki.

  • 29 July 2020, 22:05

    Gady mają wyjątkowo niskie pobudki, więc jakoś się to musi wyrównywać. :D
    Mam nadzieję, że Radek, jest bardzo zajęty, jak zwykle, bo ksywa misię
    podobywa. :D

  • Monika M.

    29 July 2020, 19:00

    Trochę jak Turnau;) i od razu dostęp do przedniego wina;)

  • Kamil Borkowski

    29 July 2020, 17:08

    Nie pamiętam😝

  • Kamil Borkowski

    29 July 2020, 17:03

    TRUMAN. Co za debil to wymyślił

  • Kamil Borkowski

    29 July 2020, 16:58

    Ty niski też nie jesteś... Gadzie 😂
    Ale bez kitu, chyba napiszę do Radka, bo ta głupia ksywa już mnie denerwuje 😂

    od yestem