Menu
Gildia Pióra na Patronite

P

"...Będąc sam, żyłem źle,
byłem dla siebie śmiercią.
Dopiero w Tobie odżywam.
Ty do mnie mów.
Ty mnie pouczaj.
Zawierzyłem Twoim Księgom.
A słowa ich jakże tajemnicze..."*

...Tamte, choć prawdziwe
- nie były Tobą
Jak zimno
które jest brakiem Ciepła
Jak ciemność
która jest brakiem Światła
Jak telemarketer
pozwalający docenić spojrzenie w oczy
I tylko z ciszą nieporównywalne
Miarą mojej - na Ciebie
głuchoty tęsknotą

...aż w końcu dojrzałem
do właściwej perspektywy...

"...Światło serca mego,
niechże słucham Ciebie,
a nie podszeptów z pory ciemności,
w którą się niegdyś tak pogrążyłem,
że czarna noc mnie ogarnęła
- lecz nawet tam,
na dnie,
kochałem przecież Ciebie!..."*

21 marzec 2021
PS.(Hbr 12, 5-7)

* fragmenty z księgi 12 "Wyznań" (św Augustyna)
muzyka: Christian Larsson "Compass"
https://youtu.be/EXTnhGKLR5w

28 111 wyświetleń
253 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!