Menu
Gildia Pióra na Patronite

Mijałem kiedyś taki bar

Bar pod wiaduktem
tu za żółtą firanką
przybite twarze
na zeszycie dają w palnik

Disco polo
przez drzwi wpada
kobieta wtulona w pijacki tors
mignęła w drzwiach rozczochrana
w spódnicy kraciastej na skos

Przed bar wyszedł starzec
i ktoś trzasnął drzwiami
żeby ukryć pijackie dno
w norze
przesiąkniętej papierosami

Wiaduktem przejechał pociąg
osobowy
poderwały się ptaki
ktoś położył przepity życiorys
krwawe zasłony i drący się pijacy...

127 821 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • fyrfle

    2 January 2018, 14:10

    Moja też miała taki bar, z tego co mi opowiada, to tam kilka tomików się napisało i z 7 woluminów prozy.

  • .Rodia

    14 December 2017, 08:52

    domyślałem się że chodziło o zasłony
    jak zwykle z klimatem

    rzadko się zdarza żeby coś tu przeczytać do końca, twój wiersz idzie bez problemu

    pozdr

  • fyrfle

    13 December 2017, 14:55

    Bajka zwana Polska.