Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

***

"bądź przy mnie blisko
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno"
-H. Poświatowska

podobno nadzieja umiera ostatnia

nie wiem
może nie byłeś niczyją nadzieją
bo zamiast imienia
dostałeś noc bezsenną
zamiast dotyku matczynych rąk
foliową torbę
zamiast domu
wzmiankę w gazecie
że na wysypisku znaleziono
byłe życie

gdzieś na świecie
ktoś umiera z miłości
ty umarłeś tak zwyczajnie
z zimna

28 855 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    21 January 2017, 16:32

    Nie zapomnę. Obiecuję.

  • Kamil Borkowski

    21 January 2017, 00:04

    Oj, Joasiu, Ty mi jesteś uśmiechem dzisiejszej nocy, i ulgą. Marny ze mnie zadatek na nadzieję, chyba że taką deszczową... taką co tylko potrafi przeżywać, a nie żyć. Ale ciepło mi w Twoim towarzystwie. Nawet przez internety.

  • Kamil Borkowski

    18 January 2017, 16:45

    jeszcze więcej tej depresji, nie przeżyje :)

  • giulietka

    18 January 2017, 12:59

    Mnie jak zwykle zatkało, ale modlę się o więcej takich wierszy, zmienią nie tylko ten portal, ale i nas, na lepsze!

  • Kamil Borkowski

    17 January 2017, 22:17

    ja i agresja, to jakby z mydelniczki robić drapieżnika. ;P
    dziękuję za wizytę, kochani. Na więcej nie mam dzis siły.

  • onejka

    17 January 2017, 21:41

    I można wzruszyć, tak bez agresji, zwyczajnie .. po ludzku, choć temat mało ludzki

  • Naja

    17 January 2017, 21:27

    Mnie zrobiło się zimno...
    Wyjątkowy tekst. W swojej wymowie, w swoim wyrazie...

  • 17 January 2017, 20:33

    Śmierci zwyczajne - te, których niezwykłości nie odkryliśmy.
    Pozdrawiam.