Menu
Gildia Pióra na Patronite

Autarkia jednostki to kraju

Autarkia (gr. autarkeia - przestawanie na swoim) - zalecane w starożytnej etyce greckiej (m.in. przez Sokratesa, cyników, stoików) wewnętrzne uniezależnienie się człowieka od świata zewnętrznego, tj. od innych ludzi i od rzeczy; poleganie na samym sobie. Samowładztwo - niezależność - samowystarczalność w skrócie wolność.

77 833 wyświetlenia
1185 tekstów
23 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!