Menu
Gildia Pióra na Patronite

Matematycznie rzecz biorąc

Arabskie i rzymskie obojętnie które
są na bakier ze mną, obrażone na amen!
Zbuntowane w algebrze i matematyce
nie imają się mnie plusy ani minusy.

Tak trudno zaprzyjaźnić się z nimi.
Pomnożyć ciężko dzieli się nierówno.
Odgadnąć jaką liczbą jest niewiadoma Y
a jaką X wszystko zakłóca mi porządek!

Nawet doznaję przed sobą oczopląsów!
Zerkając na zera po dodatniej cyfrze,
licząc banknoty żadnej do końca nie wierzę!
Jak ortografia mnie kocha, tak nienawidzą...

Wszystkie rachunki wszechświata!
A to wszystko przez matematyczkę.
Co chadzała panną na randki w ciemno.
Zamiast mnie uczyć matematyki.

Nauczycielka zamiast pilnować uczennicy.
Zrywała się z każdej lekcji na wagary.
Nic nie poradzę na to, że kalkulator parzy!
Jak tu bawić się, figlować z liczbami?

Wywołują fobię w moim sercu!
Wzrok za ścianą nieustannego płaczu!
Nie potrafię żyć inaczej tyle o ile...
Pieniądze są mi wierne w portmonetce.

https://www.youtube.com/watch?v=unxpoEj5tBQ

93 507 wyświetleń
895 tekstów
21 obserwujących
  • szpiek

    26 February 2023, 10:15

    W starożytności matematyka i gramatyka to był jeden przedmiot

    • Victoria Angel

      26 February 2023, 10:43

      Trudno jest to polubić. :-(((

    • szpiek

      26 February 2023, 11:02

      Przeważnie trzeba zacząć od podstaw, bez nich nie da się pójść krok dalej, zrozumieć coś bardziej skomplikowanego

    • Victoria Angel

      26 February 2023, 11:18

      Wiem mi zgotowano istne piekło na samym początku. Niestety trafiłam na nieodpowiednią nauczycielkę. :-((( Zrujnowała mi cały świat tą matematyką, nieodpowiedzialna, nie punktualna.