Menu
Gildia Pióra na Patronite

Apartheid

Apartheid

Nie ma już Apartheidu
Na krańcu Afryki
Pozostał zgiełk
I puste po białych
Ostygłe fabryki

A w centrum
Wiatr hula
Pomiędzy oknami
Szkielety wieżowców
Efektem tej zmiany

Zagrodzić drutami
Pod prądem zabójczym
I chronić przed
Czarnym pospólstwem
Okrutnym

Oto witamy
Na wolnej tej ziemi
Bez apartheidu
Lecz zbrodnią na co dzień
W jej cieniu

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • RozaR

    10 December 2017, 20:58

  • RozaR

    10 December 2017, 16:48

    Wiersz jest antyrasistowski bo chodzi o prześladowania białych przez czarnych .
    To w 100 % rasizm tyle że ofiarami są biali . A to jakoś nie podchodzi pod rasizm .

  • Irracja

    10 December 2017, 15:46

    ... w tym się z tobą zgodzę... niemniej wiersz ma wydźwięk bardziej rasistowski, niż to co teraz napisałeś w komentarzu...

  • RozaR

    10 December 2017, 13:27

    To co jest faktem oczywistym , to co ma miejsce a tym bardziej to co jest przemilczane powinno być opisywane i piętnowane niezależnie od poglądów, zło jest złem .
    Wiersz poświęcam ofiarom zamordowanym lub zgwałconym przez bandytów zazwyczaj chorych na AIDS.
    Nie znamy skali tego zjawiska oraz trudno ocenić ilość ofiar.
    Mówi się że zamordowano od 50 do 300 tys białych w RPA .
    Około 10 tysięcy to białe kobiety zmarłe na AIDS zarażone podczas gwałtów . Same władze RPA jak i świat milczy pomimo wielkich manifestacji rodzin pomordowanych i prześladowanych.

  • Irracja

    10 December 2017, 12:38

    " Obecnie żal mi białych Z RPA oraz marnotrawionego dorobku. Żal też mi czarnych mordowanych wcześniej przez Niemców i Belgów"

    ... widocznie, Niemcy i Belgowie, oprócz mordowania czarnych nie zajmowali się ich edukacją i ucywilizowaniem... tak było wygodniej...

    " Uznać trzeba jednak parytet cywilizacji oraz prawo do ziemi dla kolonistów . Są tam już prawie 500 lat . Inne ludy do RPA też przybyły 1500 lat wcześniej i 5000 lat wcześniej . Czy maja większe prawa ?"

    ... czy grabieżcy mają większe prawa od tych którzy wcześniej kolonizowali "dziką przyrodę"?...

  • RozaR

    10 December 2017, 11:03

    Niestety ale ludzie nie są równi wobec siebie - różnią się -oraz sa lepsi i gorsi. Bywają okrutni i dobrzy. Zależnie od czasu,- różnie bywa . Obecnie żal mi białych Z RPA oraz marnotrawionego dorobku. Żal też mi czarnych mordowanych wcześniej przez Niemców i Belgów . Uznać trzeba jednak parytet cywilizacji oraz prawo do ziemi dla kolonistów . Są tam już prawie 500 lat . Inne ludy do RPA też przybyły 1500 lat wcześniej i 5000 lat wcześniej . Czy maja większe prawa ?

  • Irracja

    10 December 2017, 06:15

    ... znaczy się potępiasz hasła typu "Afryka tylko czarna" czy "Europa tylko biała"?... no bo jako Polak to nie jesteś rasistą, a jako katolik nie jesteś również dwulicowy, prawda?...

    ;-)