Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

Ach, niech w niebiosach tańczy grom!
A śpiewa pośród nocy deszcz!
W sercach raz zaszumi sztorm
Po plecach przebiegnie dreszcz

Przez chłód przebrnie ciepło dłoni
Gładkiej, sercu memu miłej
Ciepło owo nas ochroni
Wleje w nasze dusze siłę

Spójrz pod niebo, proszę, patrz
Jak nam gwiazdy śpiewać chcą
Na me słowa, proszę, bacz
Co szeptane z troską są

Piękny wszak jest cichy śmiech
Pod gwiazdami wspólna noc
Szczęśliw jestem tam za trzech...
Drocz się, pani, ze mną drocz!

Och, przecież tak wiele błędów przyszło mi popełnić
I tyle złego wszak zrobić zdążyłem...!
Muszę pokutę swoją wypełnić
Za wszystkie krzywdy, co je uczyniłem!

Ale Twoje ciepło... ono jest tak dobre
I dam Ci każdą z możliwej pomocy
Oczy Twoje są szczere i szczodre
Ech, zrobić pragnę wszystko, co jest w mojej mocy!

13 977 wyświetleń
199 tekstów
55 obserwujących
  • Star Lena

    3 September 2012, 22:56

    Bo zawsze gdy spotyka nas coś dobrego powinniśmy dzielić się tym z innymi. Ty dzielisz się w piękny sposób.

  • Archangel_Marco

    3 September 2012, 22:31

    Za opinię jestem naprawdę wdzięczny, a i miło mi, że utwór raczył wzbudzić pozytywne odczucia.

  • obca...**

    3 September 2012, 22:18

    Piękny :)

  • słoneczniki

    3 September 2012, 20:25

    Ładnym językiem pisany wiersz...

  • misiek45

    3 September 2012, 20:24

    Dużo uroku w Twoim wierszu Dominiku ,bardzo mi się podoba-miłego wieczoru