Menu
Gildia Pióra na Patronite

Fyrfl w kratkę

A mi się marzy szkockich spódnic krata
W niej uniesionych kolan równy krok
Dumnych kobziarzy posuniętych w latach
Z kosą śmierci oswajających wzrok

Nie mieszczę się w katalogach życia
Nie ma mnie w kazaniach z księżych prawd
Jestem cały z lęku i kilogramów tycia
I z tych większości przegranych lat

Ale marzy mi się szkockich spódnic karata
W czerwonych gumiakach iść na bal
Z dumną kobziarką posuniętą w latach
I by Jasza Hajfec walca nam grał

Mdłoustym bankierom ciągle mówię nie
Nie ma mnie na uniwersytetach i trzecim filarze
Nie uczestniczę w bandyckiej politycznej grze
Ale znajdziesz mnie szkockim lunaparze

Bo tam chodzą dumni kobziarze
Ubrani w szkockie spódnice karty
Tak sobie piszę i marzę
Pchając swój los garbaty

Gdy radośnie spojrzę i gwiazd dotknę
Zaraz wyrżnę w życie brutalne
Na prostych codziennych sprawach się potknę
Które w końcu okażą sie śmieszne i banalne

Czyliż prościej mi marzyć o karatach
Zaklętych w szkockich spódnicach
Bo może wymarzę chociaż w ratach
Buszowanie w nie posuniętych szkockich damskich spódnicach

Marzącym tak Wam dopomóż Bóg!

297 711 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • Gaia

    2 August 2012, 20:17

    Zaczytałam się w obrazie szkockich kobziarzy.
    I zagrała mi muzyką. Podoba mi się twój wiersz.