Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zapatrzenie

A jeśli mój senny szept
Nie dotrze już do ciebie
Jeśli wiatr nagle ucichnie
Zamilkną liście na drzewach
Zastygną kłosy zboża
W złotym sennym śpiewie
Odpłyną myśli spokojne
Tonąc na obcych łez morzach

A jeśli gwiazdy zgasną
Nim zaczną spadać na ziemię
Księżyc się przerazi
Bladością własnej tawrzy
Noc nie ustąpi tronu
Nie znikną słów złych cienie
Przed świtem nie zdołasz ocalić
Garstki tlących się marzeń

A jeśli rozum zabroni
Dźwięku twego imienia
Jeśli oczom zapomnieć
Rysy twarzy twej każe
Usta zamilkną bezradne
Wobec serca milczenia
Moja dusza odejdzie za tobą
Światła wstęga drogę jej wskaże

137 610 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • Huaquero

    29 January 2011, 17:46

    „A jeśli gwiazdy zgasną
    Nim zaczną spadać na ziemię”

    W zapatrzeniu na to cudo słowa uleciały ze mnie niczym senny powiew wiatru...

  • giulietka

    28 January 2011, 10:41

    Marie, dziękuję za czas poświęcony moim wierszom...
    Potrafisz czytać między wierszami... ;)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  • Papillondenuit

    28 January 2011, 00:39

    Nostalgią tkany wiersz niczym niewidzialnymi nićmi wypełnionej tęsknotą duszy...
    Niezwykła siła bije z tych słów, jestem pod wrażeniem.

    Pozdrawiam ciepło Droga Poetko:)

  • giulietka

    27 January 2011, 18:03

    Jeśli serce nie zapomni, to tak, jakby tych oczu blask na wieczność zachować...
    Dziękuję Adamie za poruszające słowa...
    Pozdrawiam ciepło.

  • 27 January 2011, 17:46

    nigdy nie zapomni
    serce me
    twych oczu blasku
    i chwil
    gdy poza nimi
    nie istniał świat

    bo teraz
    nie ma już
    nic

  • giulietka

    25 January 2011, 23:18

    Kaju, cieszę się bardzo:)
    Pozdrawiam:)

  • IBELLA

    25 January 2011, 15:45

    Bardzo, bardzo mi się podoba :)

  • giulietka

    25 January 2011, 11:44

    Dziękuję:)

  • Seneka 18

    25 January 2011, 10:28

    :)

  • giulietka

    25 January 2011, 09:55

    Dziękuję Romku za te "przytulne" słowa:)
    Tobie również cudownego dnia życzę:)