Menu
Gildia Pióra na Patronite

A gdybyś otworzyła oczy..
Inaczej niż co rano..
Nie od dzwięku gotowanej wody
Czy mieszanej herbaty
W te nasze poranki
Czy byś była szczęśliwa?

Gdyby je otwierało słonce
Albo głuchy deszcz bijący w szybe
A po mnie został tylko
Urwany guzik przy poduszce
Czy byś była wtedy szczęśliwa?

Gdy kładac sie noca
Do zimniej poscieli
Szukajac dlonia moich wlosow
Z milosci przyzwyczajen
Natrafiajac na chłod
Cichej ściany od łózka
Nazwiesz to szczesciem?

Rysujac na kartce
Moje imię w sercu
Od kilku lat tak samo
Wypisujesz nagle długopis
A w zeszycie juz brakuje stron
Co serce Ci każe robić?

Czy to myśmy się skończyli
Czy skończył się tylko nasz świat
A my gdzieś dalej idziemy
Mimo że drogi przed nami brak

16 294 wyświetlenia
237 tekstów
71 obserwujących
  • 6 April 2015, 19:49

    w pewnym sensie

  • zugimihau

    6 April 2015, 18:02

    ...życie?

  • 6 April 2015, 13:42

    Świetny jest ten wiersz , poważnie , wróciłam do niego po raz enty ;)
    dzisiaj uratował mi życie ;)

  • zugimihau

    6 April 2015, 12:26

    Dzieki za mile slowa, rowniez pozdrawiam;)

  • 6 April 2015, 12:17

    ' a po mnie tylko został urwany guzik'' podoba mi się najbardziej ten wers
    czy tez pocerowany sweter z manufaktury na krzyżu mojego dziecka
    nigdy nie będę hołdowała hipokryzji
    niechby była ona i po profesurze
    Bowiem to Bóg jest miłością a mamona jest tylko fałszywym prorokiem w kieszeni faryzeusza , który za przyzwoleniem tłumu szyderczo kpi niczym niedorozwinięty błazen z dekalogu

  • krysta

    6 April 2015, 11:41

    ...jakże ciekawie zapisany - piękny wiersz...
    pozdrawiam świątecznie :)

  • 6 April 2015, 09:42

    Bardzo ładny ;)